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Mr. Doug Harter
Superintendent of Public Works
City of Piqua

859 South Main

Piqua, Ohio 45356

RE: City of Piqua Class IV Composting Facility Partial Inspection, Notice of Violation

Dear Mr. Harter:

On June 12, 2012, | conducted an inspection at the city of Piqua Class IV Composting
Facility located at 6030 North Piqua Troy Road, Piqua, Ohio. The following violations and
comments are a result of the inspection.

1. Solid waste was present in several of the piles. Solid waste is a prohibited material, and
its presence in the compost piles is a violation of Ohio Administrative Code (OAC) Rule

3745-560-410 (C)(1)(a), which states in part;

The owner or operator shall not accept any prohibited material at the facility.
Prohibited material includes . . . any solid waste.

Solid waste was present in the piles that had been through the shredder and also the
pile of most recent yard waste that had not yet received any processing. Please remove
prohibited materials immediately and document on Form 5 of the facility's daily log. If
you wish to allow cardboard boxes or paper bags to remain in the yard waste as a
bulking agent, you must first shred before adding to the compost pile.

2. Facility signage was not posted. This is a violation of OAC Rule 3745-560-410(K),
which states;

When public access is allowed, the owner or operator shall post signs with
letters not less than three inches in height at the compost facility including the
receiving and distribution areas. The owner or operator shall post signs at
the entrance of the composting facility that include the following statement:

“This composting facility only accepts yard waste and will not accept
hazardous waste, infectious waste, asbestos, batteries, or other prohibited

materials.”
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3.

During the inspection you asked about the shredding of wood pallets. OAC Rule 3745-
560-410(L) allows for clean untreated wood at compost facilities. If you wish to use
pallets, the wood must be shredded and you must remove all foreign materials including

but not limited to nails and banding.

Paperwork is not kept at the site. The daily logs were not reviewed at the time of the
inspection; however, | did go over the requirements with you. Please provide me the
address of the office in which the daily logs are kept and during the re-inspection | will
review the daily logs. Please keep all logs for three years.

Hard fill including concrete, rock, etc. is being accepted for fill in an area separate from
the composting. If the City wishes to conduct fill activities, the City must provide Ohio
EPA a notice of intent to fill per OAC Rule 3745-400-05. | am enclosing a copy of the
rule and a fact sheet for submitting a notice of intent to fill.

In addition to the hard fill and compost activities, the City has a dumpster at the property
for scrap tires. If the City wishes to have a scrap tire collection area, the City must
obtain a registration and license. Please cease the collection of scrap tires and contact

a registered scrap tire hauler to pick up the scrap tires.

During my site visit, | was asked if old utility poles could be disposed of at this property.
The poles must be disposed of at a licensed disposal site and may not be buried on the

City's property.

Compliance with the requirements outlined in this letter shall not relieve you of your
obligation to comply with other legal obligations, including, but not limited to, Chapters 3704,
3714, 3734, or 6111 of the Ohio Revised Code, or, under the Federal Clean Water Act,
Clean Air Act, Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act,
or Resource Conservation Recovery Act remedying conditions resulting from ant release of

contaminants to the environment.

You are required to respond in writing to this Notice of Violation within 14 days of the receipt
of this letter. Your response must include actions taken to correct the above violations and
address each comment. If you have any questions, please feel free to phone this office at
(937) 285-6094. Thank you in advance for your cooperation.

Jill

S W gebing,

Iberding, R.S.

Environmental Specialist
Division of Materials and Waste Management

JOItf
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Scrap Tire Collection Facilities

PURPOSE

This educational guideline addresses owner
and operator responsibilities when registering
and operating a scrap tire collection facility in
Ohio and is intended to guide readers through
some of the major requirements of the scrap
tire rules. However, it is only a guide and the
appropriate sections of the Ohio Administrative
Code should be read in their entirety.

Scrap tire collection facility is defined in Ohio
Administrative Code Rule 3745-27-01. It is a
type of scrap tire storage facility that is used for
the receipt and storage of whole scrap tires
from the public prior to their transportation to an
approved destination.

A scrap tire collection facility must obtain a
registration certificate from Ohio EPA and an
annual operating license from the local
approved health department, or Ohio EPA if the
health department is unapproved. Scrap tire
collection facilities may have a maximum
storage area of 5,000 cubic feet (185 cubic
yards) of effective scrap tire storage, and all of
the scrap tires must be stored in portable
containers and in accordance with the
operational criteria established in Ohio
Administrative Code Rule 3745-27-65.

APPLICABLE RULES/STATUTES

Ohio Revised Code 3734

Ohio Administrative Code 3745-27-61
Ohio Administrative Code 3745-27-62
Ohio Administrative Code 3745-27-65

HOW MUST TIRES BE STORED TO COMPLY
WITH THE RULES?

The operational requirements for scrap tire
collection facilities can be found in Ohio
Administrative Code Rule 3745-27-65(D). In
general, however, whole scrap tires must be
stored in portable containers whose total

volume does not exceed 5,000 cubic feet. The
storage of cut or shredded scrap tires is not
authorized at a collection facility. Ohio's scrap
tire rules are crafted to complement the local
fire code, and appropriate fire lanes must be
maintained around containers at all times.
Covering tires with soil at a collection facility is
prohibited. For specific storage requirements,
please refer to Ohio Administrative Code Rule
3745-27-65(D).

WHAT FEES DO SCRAP TIRE COLLECTION
FACILITIES HAVE TO PAY?

Collection facilities are required to submit a
one-time registration application. The non-
refundable registration application fee is $15. If
the registration is issued, the balance “of. the
one-time registration fee, $18%($200 - $15),'will
be billed to the applicant. »_m__,__/’/

[Note: The $15 non-refundable application fee
is applied toward the total registration fee.]

In addition to obtaining a registration certificate,
scrap tire collection facilities are also required
to obtain an annual operating license from the
approved local health department or Ohio EPA
if the local health department is not approved
for the solid waste program. The non-
refundable license application fee for collection
facilities is $100, -If the license application is
approved, ihe b‘a\kénc ,of the annual license
fee, $100/($200-$100),; will be billed to the
applicant.

Registration and license applications can be
downloaded from Ohio EPA’'s Web site at:
http://www.epa.state.oh.us/dsiwm.

ARE ANY OTHER PERMITS REQUIRED FOR
SCRAP TIRE COLLECTION FACILITIES?

Operators of scrap tire collection facilities may
be subject to permit requirements of other Ohio
EPA divisions. It is recommended that
operators contact the Ohio EPA Division of Air

Division of Solid and Infectious Waste Management,
P.O. Box 1048 Columbus, Ohio 43216 (614) 644-2621
www.epa state.oh.us/dsiwm



Scrap Tire Collection Facilities

Pollution Control and the Ohio EPA Division of
Surface Water to determine whether additional
permits are necessary.

HOW DO THE OHIO AND LOCAL FIRE
CODES APPLY TO THE STORAGE OF
SCRAP TIRES?

The location of a single container holding scrap
tires should be coordinated with the local fire
official. The general fire code Ohio
Administrative Code 1301:7-7-03, General
precautions against fire, applies to the
storage of combustible material such as scrap
tires.

DOES A COLLECTION FACILITY NEED TO
OBTAIN FINANCIAL ASSURANCE?

/R\

No;,:) Scrap tire collection facilities are not
required to obtain a financial assurance
instrument to operate.

DO COLLECTION FACILITIES HAVE TO
KEEP RECORDS?

Yes. According to Ohio Administrative Code
Rule 3745-27-65(J), collection facilities must fill
out either a two-part or three-part shipping
paper with the scrap tire transporter each time
tires are delivered to or picked up from the
facility. In addition, collection facilities are
required to maintain a daily log to track each
incoming or outgoing shipment and to provide a
constant estimate of the number of tires on site.

Copies of the shipping papers must be retained
on file for at least three years. These papers do
not need to be sent to Ohio EPA or to the local
health department, but must be available for
inspection. However, an annual report
summarizing the information from the shipping
papers must be submitted to Ohio EPA.

WHO IS EXEMPT FROM REGISTERING AS A
COLLECTION FACILITY?

The requirement to obtain a registration
certificate does not apply to the following scrap
tire collection facilities:

A retail tire dealer location that meets
either of the following:

- No more than 1,000 scrap tires
are present any time in an
unsecured, uncovered, outdoor
location; or

5 Any number of scrap tires
secured in a building or covered,
enclosed container, trailer, or
installation;

A tire retreading business, tire
manufacturing finishing center, or tire
adjustment center where 4,000 or less
scrap tires are stored in a single,
covered scrap tire storage area.

A business that removes tires from
motor vehicles in the ordinary course of
business that has a single scrap tire
storage area that occupies not more
than 2,500 square feet;

An approved beneficial use site;

A registered scrap tire transporter that
collects and holds scrap tires in a
covered trailer or vehicle at their
business location for not longer than 30
days prior to transporting them to their
final destination.

Any political subdivision or state agency
that conducts a roadside or public
property litter cleanup operation or a
community tire collection event, and
stores the tires for less than 30 days;

A licensed solid waste transfer facility,
where all scrap tires are pulled from
mixed loads of solid waste and are
stored in portable enclosed containers;

A licensed construction and demolition
debris landfill, where the scrap tires are
pulled from mixed loads of construction
and demolition debris and are stored in
portable enclosed containers.
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POINT OF CONTACT

Northeast District Office DSIWM Supervisor at
Twinsburg: 330-963-1200

Northwest District Office DSIWM Supervisor at
Bowling Green: 419-352-8461

Central District Office DSIWM Supervisor at
Columbus: 614-728-3778

Southeast District Office DSIWM Supervisor at
Logan: 740-385-8501

Southwest District Office DSIWM Supervisor at
Dayton: 937-285-6357

Central Office-Scrap Tire Unit at Columbus:
614-644-2621

DISCLAIMER

The procedures set out in this document are
intended solely for guidance. The procedures
are not intended and cannot be relied upon to
create rights, substantive or procedural,
enforceable by any party against Ohio EPA.
While this guidance document is not legally
binding, all statutes and rules referenced herein
are binding and enforceable.  Ohio EPA
reserves the rights to vary this guidance or to
change it at any time without public notice and
also reserves the right to deviate from this
guidance on a case-by-case basis.
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What is Clean Hard Fill?

Clean hard fill consists only of
reinforced or non-reinforced
concrete, asphalt concrete, brick,
block, tile, and/or stone.

Ohio Administrative Code 3745-
400-05 addresses the regulation
of clean hard fill.

What is meant by “Clean”?

“Clean” in clean hard fill means
that the clean hard fill material
is not contaminated by solid
wastes, infectious wastes,
hazardous wastes, or
construction and demolition
debris (C&DD). If these types of
waste are commingled with
clean hard fill, all of the
materials must be handled and
disposed of as solid waste,
infectious waste, hazardous
waste, or C&DD.

Uses for Clean Hard Fill
Clean hard fill can be;

* Recycled into a useable
construction material (see
section titled Can Clean
Hard Fill be stored for
future use?),

* Disposed of in licensed
construction and demolition
debris or other waste
facilities,

* Used to change grade on the
site of generation or removal,

* Used to change grade on a
site other than the site of
generation (see section titled
Notice of Intent to Fill).

State of Ohio

Environmental Protection Agency

e TR

Clean

The provider and the user
should also be aware that they
are liable for any adverse
environmental impacts that may
occur due to the mismanagement
of the clean hard fill. Before
using the clean hard fill, the
following should be considered:

* Clean hard fill with material
adhered or absorbed to it may
be regulated under another
program. For example, if
PCBs are present it may be
regulated under the Toxic
Substances Control Act.

Clean hard fill that exhibits a
hazardous waste
characteristic or is
contaminated with hazardous
waste is defined as a
hazardous waste. Such
material is subject to
regulation under the
hazardous waste rules and
cannot be used as fill material
unless it is decontaminated
according to the hazardous
waste rules, OAC 3745-270.

* Clean hard fill cannot be
placed in regulatory wetlands
or floodplains without first
receiving permission to fill
from the Ohio EPA Division
of Surface Water and/or the
U.S. Atmy Corps of
Engineers.

* Clean hard fill placement or
storage must also be done in
such a way that it does not
cause a nuisance or health
hazard. If done improperly,
voids between these materials
can be created and serve as a
harbor or breeding ground for
wild animals and rodents, or

Hard Fill

result in an unstable area.

* The presence of rebar may
pose a safety risk. Cutting
the rebar even with the
concrete would reduce that
risk.

Notice of Intent to Fill

Any person using clean hard fill
to change grade on a site other
than the site of generation, must
provide a written “Notice of
Intent to Fill” to the licensing
authority(ies) where the clean
hard fill is to be placed.

The Notice of Intent to Fill shall
state the nature of the fill
material, the site of generation
or removal, the site(s) to be
filled, when filling will begin
and end, and the telephone
number of the person making the
notification.

The notification must be
received atleastsevendays
prior to filling by each local
licensing authority with sites to
be filled. The person making the
notification will provide a new
Notice of Intent to Fill if there
are any changes in the
information required by the rule
for notification,

Failure to provide the Notice of
Intent to Fill to the appropriate
licensing authority prior to
filling may result in the person
engagedin filling being charged
with a fourth degree
misdemeanor.

Can Clean Hard Fill be stored
for future use?

Clean hard fill can be stored for

Fact Sheg_t

the purpose of recycling into a
useable construction material. I
must be stored for a period of
less than two years and be
retrievable and substantially
unchanged. A pile adjacent to a
construction materials
processing facility can exist for
longer than two years if clean
hard fill material is added to
and removed from the pile
within a two year period.

Clean hard fill can be
temporarily stored for more than
two years, or for another
purpose, if it is held in such a
manner that it remains
retrievable and substantially
unchanged, or if the site is
licensed as a C&DD facility.
Failure to meet either of these
criteria is considered to be
illegal disposal.

For more information, call
your local health department,
the Ohio EPA district office, or
the Division of Solid and
Infectious Waste Management.

Ohio EPA Division of Solid
and Infectious Waste
Management

Central District Office
(614) 728-3778
Northeast District Office
(330) 425-9171
Northwest District Office
(419) 352-8461
Southeast District Office
(740) 385-8501
Southwest District Office
(937) 285-6357

Division of Solid and Infectious Waste Management,
P.O. Box 1049, Columbus, Ohio 43216-1049
http://www. epa.state.oh.us/dsiwm (614) 644-2621



3745-400-05 Clean hard fill.

(A)

(B)

©

Clean hard fill consisting of reinforced or nonreinforced concrete, asphalt concrete, brick,
block, tile, or stone shall be managed in one or mare of the following ways:

1) Recycled into a usable construction material,
) Disposed in licensed construction and demolition debris or other waste facilities.

(3) Used in legitimate fill operations for construction purposes or to bring the site up to a
consistent grade, on the site of generation.

4) Used in legitimate fill operations for construction purposes or to bring the site up to a
consistent grade, on a site other than the site of generation, pursuant to paragraph (C)
of this rule.

[Comment: Use of clean hard fill may create a nuisance or a safety hazard. The application of
cover over the clean hard fill may be one way to address the nuisance or safety hazard. ]

Clean hard f{ill may be stored for a period of less than two years. For the purpose of this rule,
"stored" means debris which is held in a manner remaining retrievable and substantially
unchanged. Clean hard fill stored more than two years shall be considered illegal disposal of
construction and demolition debris. However clean hard fill piled adjacent to a construction
matenials processing facility shall not be considered stored for more than two years if the pile is
active, that is, if clean hard fill material is added to and removed from the pile within a two year

period.

The person responsible for causing clean hard fill to be used in legitimate fill operations for
construction purposes or to bring the site up to a consistent grade, on a site other than the site
of generation, shall provide a written “Notice of Intent to Fill” to each licensing authority where
the clean hard fill is to be placed. The Notice of Intent to Fill shall state the nature of the fill
material, the site(s) to be filled, when filling will begin and end, and the telephone number of the
notifier. The notification shall be received by each local licensing authority with sites to be filled,
at least seven days prior to filling as required by division (F) of section 3714.13 of the Revised
Code. The notifier shall provide a new Notice of Intent to Fill if there are any changes in the
information required by this rule for notification.
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Effective: August 31, 2002
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