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	#      Topic												Speaker

	Permitting

	1
	Erica Engel-Ishida, CO

If an updated renewal application is submitted for a permit that is currently backlogged, the updated application does NOT change the original application received date.  The backlogged permit record in Stars2 should still be used.  You must associate the application with the existing “In Process” permit.  This procedure should be used whether the permit is backlogged or not.
	Erica Engel-Ishida
Mike Hopkins

	2
	Kim Reinbold, SEDO

Conflicting guidance has been given to a consultant on permit exempt natural gas fired boilers and process heaters that are large enough to not be de minimis but are eligible for the permit exemption in OAC rule 3745-31-03(A).  

We believe the Title V EU classification for those boilers should be Insignificant (no applicable requirements) assuming they are operating at an area source of HAP emissions and not subject to boiler MACT requirements, and that those boilers would not need to be listed in the Title V permit in the facility-wide section for the insignificant EUs w/ applicable requirements.  However, another office pointed out that those boilers are subject to OAC rules 3745-17-10 and 3745-17-07(A), and thus those EUs have applicable requirements and must be listed in the Title V (the consultant has been asked to provide EAC forms for them).

I have reviewed the Chapter 17 rules, and could find no exemptions for permit-exempt boilers and process heaters.  But in the most recent TV renewal guidance, it is stated that there will be a very limited number of IEUs that are not subject to PTIs but that have SIP-based applicable requirements that subject them to inclusion in the Title V permit IEU section.  Because small boilers and process heaters are widely used at large manufacturing facilities, this question is not really limited to a small number of sources.  So we are wondering what CO’s expectation is on how the permit exempt boilers and process heaters that are not de minimis should be handled in Title V permits.  Are we missing an exemption, or are those sources truly IEUs and not IES w/o applicable requirements?
	Mike Ahern/ 
Mike Hopkins

	3
	Tim Fischer, NEDO

Topic:  Installation permit fees 

Over the last year NEDO has seen some discrepancies in how we charge fees for certain types of sources.  After doing some searching in Stars2 I realize that the problems are not specific to NEDO.  The fee schedule seems straight forward on the surface but while applying, it mistakes are easily made.  

Below are some examples of inconsistencies observed in Stars2:

· Storage Piles:  generally they are assigned the $200 minimum fee for PWR1.  Occasionally they are based on the highest PWR for loading the pile which is typically a much larger fee (~$1,200)

· Fuel Burning Equipment:  ORC 3745.11(F)(1) states that “units burning exclusively natural gas, number two fuel oil, or both shall be assessed a fee that is one‐half the applicable amount...” – Sometimes this is applied, sometimes it is not.

· Engines:  It appears that the fee for turbines should be used for engines that produce electricity and PWR1 (PWR=0) should be used for engines which produce power for other purposes.  Both of these are sometimes used incorrectly and many engines are also charged the fee for Fuel Burning equipment which in the ORC is said to only apply to Boilers, Furnaces, and Process Heaters.  

· Flares:  sometimes $200 minimum fee for PWR1 is used (PWR=0) and sometimes fuel burning equipment is assigned with variable fees

Some suggestions NEDO has had are more training or making fee selection a CO task to ensure consistency.  Another idea to solve a portion of the problem would be to standardize the fee for all GPs.  For example, if you get a storage pile GP you pay a specific fee that is published on line so that the permit writer does not have to calculate it.  It would be preferable to have Stars2 do this automatically.  In looking at Stars2 storage pile fees are inconsistent.  Fees for the Oil & Gas GP have been a struggle as well. 

NEDO is trying to review fee selections more carefully and I suggest that all DO/LAAs and CO reviewers do the same.  Are there other suggestions on a State-wide approach to prevent what appear to be widespread inconsistencies?  How do other DO/LAAs feel about the GP suggestion?
	Mike Hopkins

	4
	Canton

Have a Die Washing emission unit at a forging facility that was installed in 1960. They hand apply, by rag, kerosene to wipe off grease and grit from metal pattern dies. Then they use steam to "rinse" off kerosene, grease, and grit. The estimated emissions is 22 pounds of VOC per day. Therefore, they do not meet deminimis permit exemption. We cannot find any applicable OAC rules or federal rules. (Ex. OAC 3745-21-09 applies to specific sources, and this source is not a coating line or degreaser per the definitions). How do we write a permit when there is no applicable rules? Has anyone issued a permit for a similar source?
	

	5
	Canton
We have a facility that installed a source without a permit. When discovered, we realized this source is a wax burnoff / mold preheat oven and classified as an incinerator per our rules. The facility says they cannot afford to install the controls needed on the source to comply with the SIP approved PE emission limit from OAC 3745-17-09. Is there any financial hardship that the facility can claim to be exempt from complying with a SIP approved emissions limit?
	

	6
	Canton
What is the proper way of renewing General Permit T&Cs? Options: Keep them the same as issued originally (no change or updating T&Cs); Change the T&Cs to match the currently available model GP; Treat them as any other renewal permit T&Cs and update them accordingly.
	Erica Engel-Ishida




	7
	Miranda Garlock, NWDO

I have a facility that has submitted a New Site Owner Approval Form for a portable source in 2012.  Since then, the portable has relocated twice to this same location each time submitting a new Intent to Relocate Form for this same location.  My question is how long is the New Site Owner Approval Form good for?  Does the facility need to complete one of these forms each time?
	Mike Hopkins

	8
	Elisa Thomas, CO - FYI

Verizon is submitting PBRs and some DOLAAs are not accepting the PBRs because a consultant is signing them and not the RO/Authorized Rep for the company.  This has come up in Akron, SEDO and probably other offices.
	Erica Engel-Ishida

	Stars2

	9
	PIDM Updates

Title V Application - GHG PTE issue

Standard Terms and Conditions update for permits issued beginning 10/23.

Stars2 Recent Updates:  
· Reports > Complaint/GDF Monthly Totals  > Monthly complaints – Columns added for Asbestos
· Emissions Tests Detail – can now edit the memo after it has been exported to AFS. New button "Edit Memo" added. 

Emissions Reporting season is coming.  Clean up existing emissions report tasks!

	

	10
	David Hearne, CDAQ

CDAQ has recently received two “corrected application” submittals via Air Services from two of our Title V facilities.  Normally this would be a routine event, however, in both cases, the corrected applications address applications for permits that have already been issued final.  
 
We are reviewing the particulars of both requests, but on the surface it appears that what should really be submitted in each case is a request for some type of modification.  When my senior staff and I discussed this we are questioning if there could be any situation where a responsible official should be able to correct an application for a permit that has been issued.  
	Erica Engel-Ishida

	11
	Jennifer Jolliff, NWDO

[bookmark: _GoBack]It was passed along to me from a previous STARS2 call that FCEs need to have an associated site visit.  I’ve spent a fair amount of time going back and associating these and explaining it/demonstrating it.  Is this truly necessary?  If so, would you mind performing a demonstration so that people can see if you put in a FCE you can create an associated site visit from the same page, rather than doing them separately?  That would be helpful.
	Linda Luksik
Erica Engel-Ishida




